top of page

Sterke inntrykk for leger på kurs i Kamerun

Rogaland legeforening arrangerte kurs i trope- og infeksjonssykdommer ved Hôpital Protestant Ngaoundéré (HPN). Kurset er godkjent som kurs i etterutdanning i allmennmedisin, samfunnsmedisin, barnesykdommer og infeksjonssykdommer. 26 leger deltok på kurset og totalt med foredragsholdere og ledsagere var det over 30 personer på besøk i Ngaoundéré i 9 dager. Det var stor stas for HPN å kunne stille sykehuset til disposisjon igjen for det 5. kurset siden 2011. Kurset og kursledere ble møtt første dagene med en høytidelig seremonie med sykehusadministrasjonen.
Bildene er fra åpningssermonien og et fellesbilde med alle legene og helseadministrasjonen. Morgenmøte med Harald Hurum som tolk og forelesning med kamerunesisk lege
Kursdagene starter morgenmøte med legene på sykehuset, før det oppdeles i grupper og går visitt på avdelingene.


På visittene i avdelingene møtes en annen hverdag for norske leger på alle områder. Alt fra pasientkomforten, begrensninger i utredningsmuligheter, manglende behandlingstilbud og kanskje aller mest at pasientene må betale for alt selv, både på dette sykehuset og på andre sykehus i Kamerun. Lidelse og fattigdom følges ad. Mange spørsmål og få svar. Sterke inntrykk som det var godt å dele med de andre legene og kursledelsen.Stort engasjement.


Så er det gjennomgang av kasuistikker med de kamerunesiske legene før lunch, mens ettermiddagen er kateterforelesninger av norske spesialister på engelsk slik at legene på sykehuset også kan delta i undervisningen.

Helga og kveldene ble godt benyttet til å oppleve Kamerun med besøk hos Lamidoen i Ngaoundéré, markedsbesøk, tradisjonell dans, Soiree Gastronomique og kirkebesøk. Det ble også en tur til sykestuen i Mbe og til Ngaoundéré toppen.

For Sykehusets venner i Kamerun (HPNV) så støtter dette kurset opp om vår målsetting med utveksling av kunnskap og erfaring og HPNV er derfor representert både i kursledelsen og særlig i organiseringen av kurset ved sykehuset.

Interessen for kurset er stort og 15 leger står på venteliste. Nå skal det kurset først godt evalueres. Bokoharam, Ebola og pandemier har stått i veien for kurset tidligere, men om alt lager seg kan det bli nytt kurs allerede neste år.

Comments


bottom of page