top of page

Nytt fra sykehuset i Ngaoundéré

Det er nå over 6 måneder siden Dr Christian Nzentem startet ved fødeavdelingen. Det meldes om økt aktivitet både ved fødeavdelingen og på poliklinikken.

Det er lange dager og nylig svarte han på en melding fra meg midt på natten, da kom han hjem etter to keisersnitt. Han gir opplæring av de andre legene i akutt gynekologi og obstetrikk slik at sykehuset også ved hans fravær kan gjøre keisersnitt og takle et svangerskap utenfor livmoren.

Operasjonfrakkene og tøy til å dekke pasient og bord på operasjonsstua var veldig slitt og nylig fikk de pengestøtte til nye klær og annet tøy fra en giver i Norge. Fikk oversendt fine bilder da de ble tatt i bruk. Alt ble sydd i Ngaoundéré for 250kr pr par; bukse og frakk. Alt ser virkelig fint ut.

Instrumentene er også slitte og noen glipper og er farlige meldes det. Fått tilbud på 650 euro for gode brukte instrumentpakker for fjerning av livmor i

Frankrike, men der mangler vi penger. Prosjektgruppen har funnet det viktig at man støtter opp om infrastrukturen rundt Dr Nzentems arbeid så langt der er penger. Her trengs en glad giver.

Han gir også opplæring i akutt gynekologi/obstetrikk til de andre allmennlegene ved sykehuset for at sykehuset skal være mindre sårbart ved hans fravær.

Sykehuset har også sykepleieskole og jordmorskole. Dr Nzentem underviser også ved jordmorskolen.

Gjennom året er det mange sykepleiestudenter ved sykehuset i praksisperioder på 6 uker til 3 måneder. De er også ved fødeavdelingen og det meldes at de siste studentene var særlig fornøgd med oppholdet på fødeavdelingen. Han er alene gynekolog og han blir målt på alt som skjer på fødeavdelingen. Det er et press. Det er viktig vi husker på han i våre bønner.

Han er fortsatt alene i Ngaoundéré uten sin kone og 3 barn, men de skal komme etter når skoleåret i Frankrike er slutt.

Dr Mbody Emmanul er på Ngaounbela for kirurgiopplæring. Han hadde hatt færre operasjoner enn forventet da Dr Neier var borte den første tiden. Han er tilbake i juli. Kona hans Michelle er på medisinsk avdeling i Ngaoundéré. Dr Frank er på barneavdelingen og har vært der i mange år og etterhvert mye erfaring og han har samarbeid årlig med dr. Hurum. Dr. Frank har også nyfødtavdlingen.

Etterat vi har fått mer kjennskap til sykehusets drift ser vi at det ligger godt tilrette for korte opphold på 6 uker og mer for norske spesialister i alle disipliner som kan tenke seg å jobbe der. Det er ikke penger til lønn og reise, men sykehuset dekker reise innenlands, mat og opphold. Det er økende aktivitet ved kursenteret (CIAEI) og det ligger til rett for en faglig utfordring, et møte med nye mennesker, et møte med en annen kultur og å bli inkludert i aktiv kristen menighet.

God sommer til alle som følger oss og så kan det komme nyheter og utfordringer også gjennom sommeren.


Kommentare


bottom of page